معرفی راکتورهای شیمیایی:
راکتور شیمیایی که با نام واکنشگاه شیمیایی نیز شناخته می شود ، وسیله ای است که مواد خام داخل آن طی انجام یک سری از پروسه ها تبدیل به محصولات شیمیایی کاربردی می شوند.
از جمله مهمترین وظایف یک مهندسی شیمی طراحی و ساخت راکتورهای شیمیایی است که شرکت صنعتی رابین با استفاده از مهندسین مجرب و متخصص که مسلط به علوم ترمودینامیک شیمیایی، سینتیک شیمیایی و ریاضیات هستند، اقدام به طراحی و ساخت راکتور ها می کند.
راکتورها یکی از مهمترین و اساسی ترین بخش های صنایع شیمیایی می باشند که در این دستگاه واکنش هایی از قبیل ترکیب شدن ، تجزیه شدن و … انجام می شود.
بخوانید:
کندانسور و مبدل حرارتی
در واحد صنعتی شیمیایی ابتدا مواد ورودی که به عنوان مواد خام می شناسیم طی یک سری از تغییرات مانند فیلتراسیون و … آماده واکنش های شیمیایی می شوند.بعد از این مرحله نوبت به راکتورهای شیمیایی می رسد که جهت تغییر این مواد خام به محصول مورد نظر وارد عمل می شوند.
بعد از اینکه مواد وارد راکتور می شوند یک یا چند واکنش خواسته یا ناخواسته روی آنها صورت می گیرد تا محصول مورد نظر تولید شود.
هر چند در شرایط واقعی محصول یا محصولات جانبی به عنوان خروجی های هر راکتور شیمیایی جزء جدایی ناپذیر این تجهیز فرایندی است که در این گونه موارد عملیات تخلیص و جداسازی های فیزیکی و شیمیایی به کمک تجهیزاتی مانند برج های جداسازی در مراحل بعدی راکتور در واحد شیمیایی انجام می گیرد تا محصول قابل عرضه در بازار، حاصل گردد.
انواع راکتور های شیمیایی:
راکتورهای شیمیایی بر اساس شاخص نوع و تعداد فازهایی که واکنش در آن صورت می گیرد، به صورت زیر تقسیم بندی می شوند.
راکتورهای تک فازی:
در این راکتورها واکنش ها در یک فاز فقط (مایع یا گاز ) انجام می شوند.
راکتورهای چند فازی:
در این مدل واکنش ها بین دو فاز گاز و مایع ، یا مایع و مایع ، یا فازهای سیال و جامد انجام می شوند.
اگر بخواهیم راکتور ها را بر حسب نحوه کار تقسیم بندی کنیم:
راکتورهای پیوسته
در این نوع راکتور شیمیایی به طور پیوسته ماده اولیه وارد می شود و خروجی محصول داریم و از آن جایی که در این حالت ترکیب درصد ورودی و خروجی با زمان تغییر نمی کند که اصطلاحا حالت پایا (Steady State) گفته می شود.
راکتورهای نیمه پیوسته
این نوع از راکتورها دارای انواع مختلفی هستند، دارای فقط ورودی و یا خروجی ماده هستند. راکتورهای نیمه پیوسته دارای همان محدودیت های راکتور ناپیوسته هستند اما از نظر مزایا نسبت به راکتورهای ناپیوسته، دارای کنترل مناسب تر حرارت و واکنش های نامطلوب می باشد.
راکتورهای ناپیوسته
در راکتور هایی که حین انجام واکنش، ماده ای به راکتور وارد نشده و از آن نیز خارج نمی شود، سیستم ناپیوسته نامیده می شود. به عبارتی دیگر، در این نوع از راکتور شیمیایی، ابتدا مواد اولیه وارد راکتور می شود و پس از انجام واکنش در زمان مشخص، محصول یا محصولات و موادی که واکنش نداده اند از راکتور خارج می شوند. پس از تخلیه محصولات از راکتور راکتور جهت انجام واکنش دوره های بعدی پاکسازی و مهیا می شود.